Останні новини

ПОВАГА - КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ У СТАВЛЕННІ ДО ВІЙСЬКОВИХ!

Протягом усього часу, поки триває війна в Україні, і великі медіа, і окремі лідери громадської думки, обговорюють тему коректної комунікації між цивільними та військовими, ключовою передумовою якої завжди має бути повага. Але для багатьох повага так і залишається доволі абстрактним та розмитим поняттям. Хоча під повагою так чи інакше мається на увазі певний кодекс поведінки та соціальні норми.

Спробуємо покроково розібратися, про що має бути повага до військових у сьогоденній Україні. В першу чергу — це про умови соціалізації. І мова не про адаптацію військових, а навпаки про те, що держава, соціум і оточення мають підлаштуватися під їхнє повернення в «умовно цивільне» життя.

Військові повертаються з фронту з різних причин: відпустка, поранення, лікування, сімейні обставини, поховання побратима чи посестри. Наша задача — змінювати себе, щоб наші захисники могли відчути себе вдома, адже тривалий час їхнім домом були чужі покинуті оселі, окопи, бліндажі чи лісопосадка.

Якщо з повагою, як з морально-етичною та соціо-культурною установкою усе більш менш зрозуміло, то на що необхідно звернути увагу під час безпосередньої комунікації? Ми зібрали кілька дієвих порад стосовно того, як коректно і з повагою підтримати військового, навіть якщо не знайомі з ним особисто.

  • Якщо ви зустріли військового на вулиці: Притисніть руку або кулак до серця, дивлячись йому у вічі. Це зрозумілий сигнал, що означатиме ваш месседж “Я вдячний!”

  • Якщо ви побачили розгубленого військового (або ознаки потреби в допомозі): Підійдіть, представтесь і запропонуйте допомогу. Причиною розгубленості може бути перебування у незнайомому місті (наприклад на лікуванні або у відрядженні).

  • Якщо ви помітили ознаки панічної атаки у будь-якої людини (військовий може бути в цивільному одязі), такі як часте дихання, знервованість, відсутність контролю над ситуацією: Підійдіть спереду, повільно пояснюючи, хто ви і що хочете допомогти. Запропонуйте глибоко вдихнути, спробуйте повернути людину до адекватного стану. Якщо стан не покращується — викликайте швидку. Ніколи не втручайтеся фізично без гострої необхідності! Не підвищуйте голос і не тягніть людину — дочекайтеся адекватних відповідей.

  • Проявляйте повагу до людей у формі! Робіть це навіть у таких дрібницях, як наприклад, пропустити військового попереду себе в черзі. Адже кожен з них пам'ятає, як на початку війни всі розуміли цінність кожної хвилини дорогоцінного часу для армії.
  • Поважайте особисті кордони! Військові можуть мати невидимі з першого погляду поранення, що супроводжуються болем. Не створюйте провокацій, адже ви не знаєте, з чим живе людина і що може стати для неї тригером.

Візьміть на озброєння ці нескладні дії та використовуйте ці поради, як громадянин та людина, кожного разу, коли вербально або невербально спілкуєтесь з українськими військовими.

І найголовніше — підтримуйте українську армію інформаційно та фінансово: донатами та репостами! Це і є найціннішим проявом допомоги для військових зараз.

Підтримати наші проєкти для Сил Оборони можна тут: https://248.dp.ua/projects/1201.

ІНКЛЮЗИВНА КОМУНІКАЦІЯ

Ми замислюємося, як правильно спілкуватися з людьми з інвалідністю, лише у ті моменти, коли зустрічаємось з ними безпосередньо. Етичні норми...

CINCY4UKRAINE 2.0: БЛАГОДІЙНА ІНІЦІАТИВА ДЛЯ ПІДРОЗДІЛУ ПОВІТРЯНИХ СИЛ ЗСУ ВІД ГРОМАДИ УКРАЇНЦІВ ЗІ США!

Кошти у розмірі 42 683,76 грн (1 053,92 $) були спрямовані на закупівлю оснащення для Зведеної стрілецької бригади Повітряних Сил...

РЕАБІЛІТАЦІЯ = НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Чи є для вас незалежність великою цінністю? 100% з вас дадуть на це питання ствердну відповідь. Незалежність для людини -...

У вас є проект?

НАПИШІТЬ НАМ