Останні новини

​15 ЖОВТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ ГРУДЕЙ

У 1993 р. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила жовтень місяцем боротьби проти раку молочної залози. Цей день хочемо звернути увагу жінок на серйозність і масштабність цього захворювання. Жінки в України - відважні, невтомні й турботливі, на жаль, часто забувають про необхідність турбуватись про себе поміж нагальних проблем довкола, та нехтують тривожними сигналами щодо власного здоров’я.

У Біржі Благодійності «ДоброДій» ми щодня комунікуємо з матерями, котрі покладають всі сили на те, аби полегшити життя своїм дітям з важкими діагнозами. Але ж «правило кисневої маски» ніхто не скасовував: опікуватись власним життям першочергово необхідно! Тому ми повсякчас наголошуємо на тому, що рання діагностика і регулярні медичні огляди можуть врятувати від незворотних наслідків.

За даними МОЗ України, смертність жінок від злоякісних новоутворень раку молочної залози посідає перше місце. У 2020 році в Україні зареєстровано 12 824 випадків раку молочної залози, а 4 998 людей померли внаслідок цього захворювання. Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на ІІІ–ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується.

Важливо пам’ятати і розуміти, що рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95%, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50%. Регулярні профілактичні огляди у лікаря суттєво підвищують шанси на ефективне лікування. Особливо лікарі радять приділити час та увагу діагностиці жінкам з групи ризику. А це доволі великий перелік впливових факторів:

  • хворіли найближчі родичі (мама, тато, бабуся, дідусь, тітка);
  • вік старше 40 років;
  • ранній початок менструацій (у віці до 12 років);
  • пізня менопауза (після 55 років);
  • безперервне вживання гормональних контрацептивів протягом тривалого часу, а також гормональної замісної терапії в менопаузі;
  • цукровий діабет;
  • надмірна вага та ожиріння;
  • куріння;
  • зловживання алкоголем;
  • гіпертонічна хвороба;
  • перенесений раніше рак грудей або рак яєчника;
  • вплив джерел радіації.

Для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя, а також вчасно і не рідше одного разу на 2 роки проходити огляд мамолога та робити мамографічні обстеження. Найкраще, що ви можете зробити для себе у такі важкі часи, як зараз - це попіклуватись про своє здоров’я!

Отримати БЕЗКОШТОВНУ консультацію мамолога, за потреби УЗД та мамографії, ви можете у будь-якому медзакладі, який має відповідне обладнання і договір з НСЗУ. Ваше місце реєстрації чи фактичного проживання не має значення, послуги за направленням будуть надані безоплатно у будь-якому з таких закладів. Перелік медзакладів у вашому місті та регіоні - за посиланням: https://248.dp.ua/news/1475.

17 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРСТВА ТА ТРАНСПЛАНТАЦІЇ ОРГАНІВ

Раніше ми вже розповідали про важливість та різновиди донорства органів, але сьогодні не зайвим буде ще раз підкреслити: донорство –...

Як пройти мамографію безоплатно?

Рак молочної залози – одне з найпоширеніших онкозахворювань серед жінок. Проте рання діагностика значно підвищує шанси на одужання і дає...

ВАШІ ЩИРІ НАМІРИ ДОПОМОГТИ ПЕРЕТВОРЮЮТЬСЯ НА ДОБРІ СПРАВИ В ДІЇ!

Завдяки вашій підтримці, 4 наших підопічних нещодавно вже отримали цей безцінний шанс! Ви допомогли відкрити перед ними двері до нових...

У вас є проект?

НАПИШІТЬ НАМ