Останні новини

ІНКЛЮЗИВНА КОМУНІКАЦІЯ

Досвід людства і регулярні кризові періоди в історії переконують нас всіх, що ідеального суспільства не може існувати. Але наскільки утопічною є ідея про суспільства, в якому люди спілкуються одне з одним з повагою до особистих кордонів і толерантністю до певних особливостей? Наскільки близьке наше суспільство сьогодні до остаточного одужання?


Ми замислюємося, як правильно спілкуватися з людьми з інвалідністю, лише у ті моменти, коли зустрічаємось з ними безпосередньо. Етичні норми спілкування в цілому ми засвоїли ще в дитинстві — в сім'ї та школі. Проте темі інклюзивної комунікації часто не приділяється належна увага.

Тож, спробуємо розкрити кілька важливих аспектів етикету інклюзивного спілкування. На що звернути увагу в першу чергу і як ситуативно скорегувати власну поведінку та стиль комунікації?

  1. Сфокусуйтесь на людині, а не на її інвалідності. Не запитуйте про причини або наслідки її стану. Оминайте у спілкуванні теми, котрі можуть стати додатковим тригером для людини з інвалідністю, засмутити її або спричинити інший вид дискомфорту.
  2. Поважайте особистий простір. Не торкайтеся людини або її речей без дозволу. Це правило діє на будь-кого з ваших співгромадян, але в даному випадку слід проявити максимальну обережність.
  3. Будьте на одному рівні. Якщо ви спілкуєтесь з людиною, котра сидить на кріслі колісному, сісти поруч з нею, щоб уникнути відчуття зверхності - це завжди хороша ідея.
  4. Говоріть чітко. Люди з вадами слуху можуть читати по губах, але якщо вас не зрозуміли з першого разу — не соромтеся повторити або перефразувати ваше звернення.
  5. Будьте терплячі. У розмові з людиною, яка має труднощі у спілкуванні, нечітку вимову, складнощі з дикцією або говорить з затримкою, слухайте уважно та дайте їй час завершити свою думку.
  6. Представтесь людині з вадами зору. Якщо бачите, що людина поруч з вами, котра бачить погано або зовсім не бачить, розгублена, без поспіху поясніть ситуацію та оточення.
  7. Пропонуйте свою допомогу коректно. Якщо ви хочете допомогти, спершу запитайте, чи це необхідно. У разі згоди — дійте відповідно до вказівок, але не будьте нав’язливими.
  8. Не нашкодьте надмірними проявами турботи. Гіперопіка може знецінити людину з інвалідністю, нівелювати її досягнення. Пам'ятайте, що кожен прагне самостійності — дайте можливість досягти своїх цілей.
Інклюзивність означає створення умов для спілкування та взаємодії без дискримінації. У всіх нас однакові потреби — доступ до аптек, магазинів, кафе, транспорту тощо. Ставтеся до людей з інвалідністю без зневаги чи жалю.



Підтримати проєкти Біржі Благодійності “ДоброДій”, що спрямовані на створення умов для самостійності дітей та підлітків з важкими діагнозами можна тут: https://248.dp.ua/projects.

ПОВАГА - КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ У СТАВЛЕННІ ДО ВІЙСЬКОВИХ!

Спробуємо покроково розібратися, про що має бути повага до військових у сьогоденній Україні. В першу чергу — це про умови...

CINCY4UKRAINE 2.0: БЛАГОДІЙНА ІНІЦІАТИВА ДЛЯ ПІДРОЗДІЛУ ПОВІТРЯНИХ СИЛ ЗСУ ВІД ГРОМАДИ УКРАЇНЦІВ ЗІ США!

Кошти у розмірі 42 683,76 грн (1 053,92 $) були спрямовані на закупівлю оснащення для Зведеної стрілецької бригади Повітряних Сил...

РЕАБІЛІТАЦІЯ = НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Чи є для вас незалежність великою цінністю? 100% з вас дадуть на це питання ствердну відповідь. Незалежність для людини -...

У вас є проект?

НАПИШІТЬ НАМ